Officiële Laurent Miquel webshop
  • TOP
  • Contactinformatie

    Mail ons

    Contactgegevens

    * Verplichte velden

Wijnzoeker

Rode wijn

Hoe ontstaat rode wijn?

Rode wijn wordt gemaakt door diverse blauwe druiven die groeien over de gehele wereld. De kleur van de wijn kan nogal verschillen. Jonge rode wijnen hebben normaliter een violet kleur en oudere rode wijnen zijn een stuk donkerder. De druiven worden na de oogst geperst of gekneusd en het sap met de schil en pitjes gaan vervolgens gisten. Het gistingsproces zorgt ervoor dat de suikers zich omzetten tot alcohol en koolzuur.

Elke rode wijnmaker heeft zijn eigen methode en dat proef je terug in de rode wijn. Natuurlijk hebben de verschillende smaken te maken met het gebruik van andere druiven en het klimaat. Des te koeler het klimaat des te frisser is de rode wijn. Op Laurentmiquelshop vind je nog meer interessante informatie over de invloed van het klimaat op Franse wijn.

Verschillende soorten rode wijn

Er zijn flink wat verschillende rode wijnen. Van stevige rode wijn tot zoete rode wijn, er is veel diversiteit! Elke rode wijn heeft een andere smaak en is mede afhankelijk van de druif waarvan het gemaakt is. De druiven waar Laurent Miquel wijn gemaakt wordt:

  • Syrah
  • Grenache
  • Carignan
  • Merlot
  • Mouvèdre
  • Cinsault

Merendeel van de rode wijnen zijn droog van smaak. Dit betekent dat (bijna) alle suikers tijdens het gistingsproces zijn vergist. Hoe langer dit proces aanhoudt des te lager de druivensuikers in de wijn. Een rode dessert wijn kent een veel korter gistingsproces waardoor deze rode wijn veel zoeter van smaak is.

Rode wijn in combinatie met eten

De meest voorkomende combinatie met rode wijn is rood vlees. Natuurlijk zijn rode wijnen te combineren met een flink aantal verschillende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan diverse kaassoorten, wildgerechten en zelfs vis! Zelf experimenteren is natuurlijk ook mogelijk. Kijk voor inspiratie op onze receptenpagina!