Officiële Laurent Miquel webshop
  • TOP
  • Contactinformatie

    Mail ons

    Contactgegevens

    * Verplichte velden

Wijnzoeker

Witte wijn

Hoe ontstaat witte wijn?

Witte wijn wordt gemaakt van het sap van de witte druif. Zodra de witte druiven worden geperst komt er sap vrij en wordt dit opgevangen en bewaard. Het sap doorloopt het gistingsproces waarbij natuurlijke suikers uit het sap worden omgezet tot alcohol en koolzuur. Net als rode wijn wordt witte wijn geproduceerd van verschillende soorten druiven. Het verschilt per druif welke aroma’s en smaken vrij komen in de witte wijn. Hetzelfde geldt voor de kleuren van de wijn. Deze variëren van geelgroen tot zelfs oranje afhankelijk van het gehele proces en de druiven.

Verschillende soorten witte wijn

Er zijn verschillende soorten witte wijn. Van droge witte wijn tot zoete witte wijn. Een droge wijn krijgt zijn smaak doordat er amper suikers overblijven na het gistingsproces. Een halfdroge witte wijn heeft iets meer restsuiker, waardoor deze minder droog is. De zurige smaak die mensen vaak ervaren bij een droge witte wijn, is dankzij de hoeveelheid restsuiker verzacht in een halfdroge witte wijn. Een zoete witte wijn heeft uiteraard meer restsuiker waardoor deze zoeter van smaak is.

Laurent Miquel maakt tijdens het produceren van witte wijn gebruik van de volgende druiven:

  • Albariño
  • Chardonnay
  • Colombard
  • Muscat
  • Sauvignon Blanc
  • Viognier

Witte wijn in combinatie met eten

Witte wijn wordt regelmatig koeler geserveerd dan rode wijnen, zo rond de 8 tot 10 graden Celsius. Lichtere gerechten passen over het algemeen uitstekend bij droge en halfdroge witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met vis en zomerse salades. Zoete wijn wordt regelmatig gedronken bij paté of specifieke kazen. Een uiterst zoete witte wijn combineert het beste bij ijs of fruitsalades. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een combinatie te maken tussen wijn en spijs. Toch nog op zoek naar wat extra inspiratie voor recepten? Kijk dan hier!