U hebt niets in uw winkelwagen.
Tijdens de lunch, het avondeten of gewoon zomaar, Franse witte wijn smaakt altijd goed. Wanneer u zelf een Franse witte wijn moet aanschaffen of naar het terras gaat, wordt vaak gevraagd naar welke wijn uw voorkeur uit gaat. De eerst vraag die dan waarschijnlijk wordt gesteld is of u een droge of zoete witte wijn wilt. Dit is altijd lastig, maar toch heeft ieder zijn of haar eigen voorkeur. Dit komt door de toch wel echt twee verschillende smaken. Lees hieronder hoe een witte wijn wordt samengesteld en hoe de diverse smaken tot stand komen.
Franse witte wijn wordt gemaakt van witte druiven, de druiven worden gekneusd en geperst waardoor sap vrijkomt. Het sap wordt opgevangen en bewaard en doorloopt het gistingsproces waarbij natuurlijke suikers uit het sap worden omgezet tot alcohol en koolzuur.
Net als de Franse rode wijn wordt witte wijn geproduceerd van verschillende Franse druivensoorten. Het verschilt per druif welke aroma’s en smaken vrij komen in de witte wijn. Hetzelfde geldt voor de kleuren van de wijn. Deze variëren van geelgroen tot zelfs oranje, afhankelijk van het gehele proces en de druiven.
De smaak wordt in het gistingsproces bepaald door de hoeveelheid suikers. Hoe rijper een druif wordt ontwikkeld, hoe meer suikers worden aangemaakt. Deze suikers worden weer omgezet in alcohol. Wanneer alle suikers worden omgezet in alcohol, ontstaat er een droge smaak, waarnaar de droge en halfdrogewitte wijn is vernoemd. Blijven er meer suikers over, dan is de wijn zoeter en beschikt u dus over een zoete witte wijn. Een droge en halfdroge witte wijn is eigenlijk gewoon een niet-zoete witte zijn.
Een voorbeeld van een zoete witte wijn is Chardonnay, een Chardonnay zoete witte wijn beschikt over meer restsuiker die de zoete smaak verklaart. Chardonnay zelf is een druivenras waar de overheerlijke wijn van wordt samengesteld. De Chardonnay zoete witte wijn is en blijft dan ook een erg populaire Franse witte wijn.
Naast Chardonnay zoete witte wijn, wordt Chardonnay ook gebruikt om halfdroge witte wijn van samen te stellen. Deze halfdroge witte wijn is vol, rond en rijp van structuur. Dit in tegenstelling tot de halfdroge witte wijn van Sauvignon Blanc, hierbij heeft de halfdroge witte wijn een frissere en strakkere smaak.
Witte wijn wordt regelmatig koeler geserveerd, zo rond de 8 tot 10 graden Celsius, dit in tegenstelling tot de rode wijn. Lichtere gerechten passen over het algemeen uitstekend bij droge en halfdroge witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met vis en zomerse salades. Zoete wijn wordt regelmatig gedronken bij paté of specifieke kazen. Een uiterst zoete witte wijn combineert het beste bij ijs of fruitsalades. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een combinatie te maken tussen Franse wijn en spijs. Toch nog op zoek naar wat extra inspiratie voor recepten? Bekijk dan heerlijke Laurant Miquel recepten!